vrijdag 29 december 2017

Whichwood, een prachtig boek volgens Rika

Mafi weet met dit boek weer een prachtig en krachtig verhaal neer te zetten in een wereld vol onmogelijkheden, vol vreemde mensen en vol van moeilijkheden.


Lees ook de review van Furthermore hier!

Het is alweer een tijdje geleden dat het vorige boek van Tahereh Mafi hier gerecenseerd werd door mij, maar het verhaal staat me nog goed bij. Een prachtig vertelsel door Tahereh Mafi waarin ze de lezer meetrekt in het verhaal. Met haar nieuwe boek Whichwood weet Mafi dit weer te doen. Ze neemt je mee in een unieke wereld die niemand zo goed kan neerzetten als haar.

Whichwood is deel 2 in de Furthermore serie, hoewel deze prima los te lezen is. Mocht je Furthermore niet hebben gelezen maar spreekt Whichwood je wel aan, dan neemt Mafi je op een perfecte manier mee door het verhaal. Wanneer nodig is geeft ze op een leuke manier de nodige uitleg en houdt ze je volledig op de hoogte van het verleden van de personages. De manier waarop ze dit doet, haar vertelstijl, is echt onvergetelijk en prachtig. Ze spreekt de lezer aan met dear reader en neemt je mee. Ze zit zo in het verhaal dat ze alleen maar uitleg geeft wanneer het verhaal hier de tijd voor geeft. Je voelt echt dat het verhaal zich aan het afspelen is terwijl jij als toeschouwer meekijkt. Mafi vertelt het verhaal bewust met jou als lezer erbij. Ze spreekt jou persoonlijk aan en waarschuwt jou wanneer ze iets droevigs gaat vertellen of juist wanneer het verhaal wat vrolijker gaat worden.

Mafi's stijl van sprookjes vertellen is zeker niet kinderachtig. Hoewel vele lezers Furthermore misschien wat jonger gericht vonden is Whichwood absoluut een jong volwassen sprookje. Ze schuwt niet voor droevige en lastige stukken op de reis naar het einde, maar ze vertelt alles zoals het is. Zowel leuk als minder leuk. Mafi weet met dit boek weer een prachtig en krachtig verhaal neer te zetten in een wereld vol onmogelijkheden, vol vreemde mensen en vol van moeilijkheden.

Tegen het einde aan begon ik steeds meer te denken dat dit een verhaal zonder happy ending werd. Mafi wijkt zeker niet terug om het verhaal duister en uitzichtloos te maken en dit zet ze prachtig neer. Hoewel Furthermore wat meer kinderlijk aanvoelde, zit hier zeker een mate van volwassenheid in Laylee. Niet alleen door haar beroep waarbij ze doden wast voordat ze overgaan naar de andere kant, maar ook door hoe ze is opgegroeid en hoe snel ze voor zichzelf moest zorgen als jong meisje. Ze leert wat er gebeurt als je te weinig hebt. Te weinig tijd, te weinig hulp, te weinig familie, ze weet met bijna niets te overleven.

Ook met dit boek heeft Mafi me weer kunnen verbazen en vol verwachting laten doorlezen totdat ik simpelweg niet meer kon stoppen. Hoewel de schrijfstijl prachtig en gelijk aan Furthermore is, heeft dit boek me nog meer mogen raken dan Furthermore en is Whichwood meer dan de moeite waard! Van mij krijgt Whichwood een dik verdiende 5 crosses!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten