zondag 12 april 2020

Recensie Fandom door Emma

Recensie Fandom van Anna Day


Als liefhebbers van lezen reizen we in ieder boek af naar een nieuwe (fantasie)wereld, maar wat als deze wereld opeens je realiteit wordt? Voor veel lezers zal dit misschien een droom zijn die uitkomt, want wie heeft er nu niet gedroomd over zelf naar Zweinstein te kunnen gaan, of om op demonen te jagen als een echte schaduwjager. Maar wat als je verplicht wordt om binnen die wereld de rol van een van de hoofdpersonages op je te nemen? Zou je dan nog je eigen keuzes kunnen maken, of zou je je gedwongen voelen om de keuzes van het personage dat je speelt te volgen?

Violet is een enorme fan van het boek De Galgendans dat geschreven is door Sally King. Samen met haar vriendinnen Alice en Katie en haar broertje Nate gaat ze naar Comic Con, om daar de acteurs te ontmoeten uit de gelijknamige film. Op het moment dat ze de acteurs ontmoeten gebeurt er echter een bizar ongeluk waardoor ze alle vier het bewustzijn verliezen. Wanneer ze wakker worden, komen ze tot de ontdekking dat ze in de wereld van De Galgendans terecht zijn gekomen. Om terug naar huis, en dus hun eigen wereld, te kunnen keren moeten ze het verhaal zo goed mogelijk volgen en moet het verhaal zich in zijn geheel kunnen afspelen. Echter heeft hun komst in De Galgendans het verhaal verstoort en is een van de hoofdpersonages gestorven. Een van hun zal dus de plek van het hoofdpersonage in moeten nemen om het verhaal te kunnen voltooien. Violet, Alice en Nate weten als echte fans natuurlijk alles van het boek en de film af, maar ondanks hun zorgvuldige plan loopt niet alles zoals het zou moeten en komt hun leven op het spel te staan.

Op het begin van Fandom vertelt Violet in een boekpresentatie aan haar klas de grote lijnen van het boek de Galgendans. Hierdoor raak je als lezer dus bekend met het favoriete boek van Violet, waarin de rest van het verhaal zich zal afspelen. Ondanks de grote lijnen weet je hierdoor wel hoe het verhaal afloopt en dus ook wat Violet, Alice, Katie en Nate te wachten staat. Op een gegeven moment komen er ook bepaalde elementen in het verhaal na voren die voor mij als snel duidelijk maakte hoe ze in De Galgendans terecht waren gekomen. Ondanks beide weet Anna Day er dan wel zo’n draai aan te geven dat het boek wel interessant blijft en dat red dit boek wel, want het zorgt er in ieder geval voor dat je dit boek wilt blijven lezen. De personages waren niet heel boeiend en Violet kon op bepaalde momenten zelfs vervelend en gemeen, in mijn ogen, uit de hoek komen. Zo was ze erg jaloers op haar ‘American’s next top model’ vriendin Alice. In het boek staat beschreven dat ze beste vriendinnen zijn en daar mag jaloezie best een rol spelen, maar gewoon staan kijken hoe je beste vriendin een stuk haar van haar hoofd getrokken wordt, haar haar vervolgens met een mes te lijf wordt gegaan en bedreigd wordt met een vuistslag om wat tanden eruit te slaan, gaat mij iets te ver. Ondanks de voor mij wat negatievere puntjes bij dit boek, vind ik het wel een origineel verhaal en waren de twisten, en dan met name die op het laatste, goed genoeg om het boek toch aantrekkelijk en spannend te houden en te maken. Hoe het verhaal afloopt weten we nog niet 100% zeker want de vertaling van het tweede boek terug naar Fandom wordt in Juni 2020 verwacht.

Ik geef dit boek 3 crosses



Geen opmerkingen:

Een reactie posten