vrijdag 11 mei 2018

Showstopper door Rika

Een prachtig boek dat laat zien dat niet iedere bevolking hetzelfde is, dat er een uitzondering op de regel is en ook al ben je alleen, jij kunt een verschil maken!



Showstopper draait om Hoshiko, de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland. In het circus treden enkel kinderen op die niet in de maatschappij horen, Droesems worden ze genoemd. Ze zijn er uitsluitend voor het vermaak van de zuiveren. Ben is de zoon van de minister van Droesemhandhaving en hoewel hij juist zo tegen de Droesems moet zijn, is hij het complete tegenovergestelde. Wanneer hij met het circus in aanraking komt het Hoshiko op het koord ziet dansen, wil hij maar 1 ding; haar redden van de barbaarse wereld waar ze in vast zit. Alle artiesten uit het circus zetten namelijk dagelijks hun leven op het spel en met enige regelmaat sterven er artiesten, tot het genoegen van de zuivere toeschouwers. Weet Ben Hoshiko te redden uit het circus?

Showstopper wordt aangeprezen als een boek voor de fans van de Hongerspelen. Dit vind ik het boek te kort doen. Het boek is zoveel meer dan de Hongerspelen. Er zijn natuurlijk overeenkomsten, zoals de mindere groep die de beteren moet entertainen, maar de minderen vechten tegen elkaar om te overleven. De Droesems uit het circus doen er alles voor om samen de dag door te komen en door te kunnen gaan naar hun volgende show. Alle kinderen in het circus hebben talent, en ze worden uitgekozen omdat ze goed zijn, niet omdat ze de pech hebben dat ze net worden uitgeroepen tot uitverkorene. 

Het boek zit vol prachtige, ontroerende momenten. Iedereen die net binnenkomt in het circus is nog vol van onschuld, niet wetende wat het circus hun brengt maar vol van overtuiging dat ze goed zijn. Het mooie is dat Hoshiko deze onschuld probeert te behouden en zich ontfermt over de nieuwe kinderen, in wat voor situaties ze ook terecht komt.

Hayley Barker heeft dit boek prachtig neergezet. Tijdens het lezen kon ik de spanning in de tent bijna voelen tijdens de optredens, en de decors kon ik werkelijk voor me zien. Een prachtige circus arena met hoog in de lucht een enkel touw gespannen voor Hoshiko. Hoe ze daar balanceert en probeert zichzelf elke keer weer te overtreffen. Ook het boek is prachtig vormgegeven elk hoofdstuk, om te laten zien om wie het draait. De koorddanseres die in het Droesemcircus vastzit, of Ben, de zuivere jongen die worstelt met het idee van het circus en de gruwelen tijdens de shows. 

Een prachtig boek dat laat zien dat niet iedere bevolking hetzelfde is, dat er een uitzondering op de regel is en ook al ben je alleen, jij kunt een verschil maken! Het boek verdient van mij 4 crosses!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten