zondag 6 september 2020

Recensie Terug naar Fandom door Emma

Terug naar Fandom door Anna Day

Heb je Fandom nog niet gelezen, lees dan niet verder want deze recensie van Terug naar Fandom bevat spoilers voor het eerste boek. Wil je de recensie lezen van Fandom klik dan hier.

In Fandom kwamen Violet, Alice, Katie en haar broertje Nate in de wereld van het boek de Galgendans terecht. Om terug naar huis, en dus hun eigen wereld, te kunnen keren moesten ze ervoor zorgen dat het verhaal zich in zijn geheel kon afspelen. Hun komst had echter het verhaal flink verstoord toen een van de hoofdpersonages kwam te overlijden. Violet die qua uiterlijk leek op het hoofdpersonage, nam haar plaats in om ervoor te zorgen dat het verhaal als nog kon worden voltooid. Aan het einde van Fandom kunnen we dan ook lezen dat het ze lukt om terug te keren naar huis. Als Violet wakker wordt merkt ze dat ze in het ziekenhuis ligt en dus in Coma heeft gelegen na het ongeluk op de Comic Con. Samen met Alice, Katie en Nate. Violet, Alice en Katie worden alle drie tegelijk wakker, maar Nate zit nog steeds vast in de galgendans-wereld en blijft in de echte wereld in Coma. 
In Terug naar Fandom is het een jaar geleden dat Violet, Alice en Katie zijn ontsnapt uit de galgendans wereld. Violet en Alice hebben het vervolg geschreven op het favoriete boek en hebben ervoor gezorgd dat dingen beter worden in de Galgendans-wereld. In het boek hebben ze Nate als personage verwerkt om zijn herinnering in leven te houden terwijl hij nog steeds in coma ligt. Maar als de ouders van Violet besluiten dat Nate van de beademing wordt afgehaald kan Violet niet leven met de keuze van haar ouders om Nate te laten gaan. Violet haalt haar ouders over om te wachten tot na Nate zijn verjaardag. Maar daardoor dringt de tijd wel. Violet heeft 1 week om ervoor te zorgen dat Nate wakker wordt en de enige manier om dat te doen is om terug te keren naar de Galgendans-wereld. Samen met Katie keert ze terug naar de Galgendans-Wereld. Wanneer ze erachter komen dat een fan-fic schrijver het verhaal aan het veranderen is, kan alleen hun vriendin Alice er voor zorgen dat Violet, Katie en Nate veilig terug keren.

Het boek is geschreven vanuit twee point of views, namelijk die van Violet en Alice. Zo krijg je continu mee wat er zowel in de Galgendans-wereld gebeurt als in de 'echte' wereld. Dit element zorgt er echter helaas niet voor dat het verhaal verschilt van Fandom. De grote lijn van het verhaal blijft toch hetzelfde, namelijk zorgen dat ze levend uit de galgendans-wereld komen en in de 'echte' wereld terug keren. Het element dat een fan-fic schrijver invloed kan uitoefenen op het verhaal maakt het iets spannender, maar aan de andere kant vraag ik me dan of waarom dit element nu pas in terug naar Fandom aan het bod komt als we kijken naar de fans die het boek en de film van de galgendans al had. Het lijkt me dan apart dat in terug naar Fandom opeens veel fan-fic wordt geschreven over het tweede boek, dat ook nog eens veel minder populair is, en er in Fandom totaal geen sprake was over fanfic.
In Terug naar Fandom kun je afleiden waarom Anna Day dit element heeft toegevoegd en vormt het ook een belangrijk onderdeel van het verhaal, maar de geloofwaardigheid is voor mij ervan af omdat dit in Fandom dus totaal geen invloed had. In mijn vorige recensie had ik aangegeven dat ik me ergerde aan Violet haar karakter en dat blijft eigenlijk ook in dit boek. Haar personage maakt niet echt een groei door en dat vind ik jammer. Wel vind ik het fijn om ook over Alice haar gevoelens en gedachte te lezen na een boek waarin we alleen konden lezen wat Violet van Alice vond. 

Het boek is minder origineel dan Fandom, ondanks de nieuwe elementen. Het boek bevatte wel wat meer spanning maar desondanks kan ik het toch niet meer dan 3 kruizen geven.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten