maandag 13 februari 2017

54 minuten van Rika

“Een boek dat je meeneemt in een onwerkelijke gebeurtenis en het zo levend maakt.”



54 minuten, het debuut van Marieke Nijkamp dat op nummer 1 stond in de New York Times
Bestseller lijst, is een boek over een aanslag op een middelbare school. Het boek verteld het verhaal vanuit vier verschillende perspectieven, vier leerlingen die zowel binnen als buiten de school zijn en de jongen met het geweer kennen. Hoe redden ze zich eruit zonder dat ze te veel vrienden verliezen?

Misschien wel een van de meest besproken boeken van 2016, een Amerikaans debuut van Nederlandse bodem, overal geprezen vanwege haar levendige schrijfstijl, alsof je zelf in de school zit. Vier leerlingen worden tijdens de 54 minuten dat de aanslag duurt gevolgd, verdeeld over de aula en het sportveld, allemaal met het doel om de leerlingen in de aula naar buiten te krijgen en het verlies zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe praat je iemand om die niets te verliezen heeft? Die alles al verloren heeft dankzij de leerlingen in de aula. Langzaam ontvouwt zich een geschiedenis die boekdelen spreekt. Een verleden dat de leerlingen heeft gemaakt tot aanslagpleger of held. En al hun verhalen lopen samen, en met alle puzzelstukjes kunnen ze hun vrienden redden.

Dit boek heeft me echt meegesleept in het werkelijke verhaal van High Schools in Amerika. Hier in Nederland kun je het misschien niet voorstellen hoe dat zou zijn, hoe zou jij reageren? Claire, Tomás, Autumn en Sylv kijken allemaal vanuit een ander perspectief naar het geheel, ze hebben allemaal een ander verleden met Tyler. Het verhaal van ieder van hun is belangrijk om erachter te komen waarom Tyler dit doet, waarom hij zo radeloos was. Het is heel mooi hoe Marieke zoveel taboes heeft kunnen verwerken in dit boek, wat het nog veel sterker maakt.

Het is echt een boek waar ik doorheen gevlogen ben. Het zijn steeds korte hoofdstukken, maar zo gedetailleerd verteld dat je het echt mee beleeft. Ik heb het meest kunnen genieten van de perspectieven van Tomás, die samen met zijn vriend van buitenuit probeert hun vrienden naar buiten te krijgen, en die van Autumn en Sylv, die het dichtst bij Tyler staan en samen ook veel hebben meegemaakt.

Het was wel weer zo’n typisch boek dat een ontzettende hype is geworden doordat hij op de New York Times Bestseller lijst heeft gestaan, maar het heeft de verwachtingen zeker waargemaakt! Hoewel ik me vaak erger aan korte hoofdstukken vond ik het hier juist het verhaal heel sterk maken en kon ik niet stoppen met lezen. Een boek dat je meeneemt in een onwerkelijke gebeurtenis en het zo levend maakt.

Dit boek verdient 4 crosses!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten