dinsdag 23 mei 2017

De Mensenmarkt door Rika

"Freitas maakt prachtig onderscheid tussen beide werelden en beschrijft ze zo mooi dat je echt begrijpt hoe ze zich moeten voelen."



Nadat ik het prachtige boek Unplugged had gelezen, met een mega cliffhanger in de Echte Wereld, moest ik natuurlijk ook het tweede boek lezen! Hier kun je nog snel even terug kijken wat ik vond van Unplugged, en deze recensie bevat spoilers van Unplugged ;)


Skye was bereid alles op te offeren om haar zus en haar moeder weer te zien. Met gevaar voor eigen leven is ze uitgeplugd uit de virtuele wereld om zo in de Echte Wereld te komen waar haar zus en moeder wonen. Maar dat was niet alles waar ze voor kwam. Eenmaal in de Echte Wereld moest Skye met haar vrienden ook een einde maken aan het plan van de Echte Wereld om mensen definitief te gaan uitpluggen en te verkopen op de mensenmarkt. In Unplugged zijn ze er niet in geslaagd, maar ze zijn nog niet te laat. Inara ligt klaar voor de verkoop, en Skye gaat harder dan ooit vechten om haar vrij te krijgen en de plannen van haar zus te stoppen. Ze stuit wel op wat problemen onderweg, in de vorm van een premiejager die Skye wil ruilen voor zijn eigen zus. Hoe gaat Skye zich hieruit redden?

In Unplugged lag de focus op de virtuele wereld. Een prachtige wereld die Freitas gecreëerd heeft en die een ontzettende impact op mijn leeservaring heeft gehad. In De Mensenmarkt echter veranderd de focus van de virtuele wereld naar de Echte Wereld. Wat ik hieraan het mooie vind is juist de eenvoud ervan. De natuurkrachten die meespelen en die ineens een gevaar zijn voor de bewoners, ookal hebben ze er nog geen benul van.

Ook begint halverwege het boek technologie ineens een rol te spelen. Een wereld die niets meer zou hebben, die volledig vrij van technologie heeft. Ineens is een tablet die je kunt aanraken en die apps bevat een geweldig iets uit het verleden en is wifi bijzonder. Freitas maakt prachtig onderscheid tussen beide werelden en beschrijft ze zo mooi dat je echt begrijpt hoe ze zich moeten voelen. Wanneer je gewend bent aan apps in jouw eigen systeem en ineens een los systeem moet gebruiken. Je voelt gewoon hoe het voor hun moet zijn wanneer een download door jouw systeem zou moeten gaan.

Het eerste deel van het boek laat je rustig kennis maken met het leven op dat moment. Freitas zorgt dat je begrijpt in wat voor situatie de hoofdpersonen zich bevinden en neemt de tijd om die vanuit verschillende perspectieven te vertellen. In dit boek wordt er dan ook niet meer alleen vanuit Skye verteld, maar krijgen ook Rain en Kit, de premiejager, de kans om hun versie te vertellen van wat Skye met hun meemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit deel weer net zo geslaagd is als het vorige! Ik heb weer mogen genieten van de prachtige, levendige schrijfstijl van Freitas en ik ben ontzettend benieuwd naar deel 3!

Het boek verdient een dikke 4 crosses!


Liefs, Rika

Geen opmerkingen:

Een reactie posten