zaterdag 27 oktober 2018

The Exact Opposite of Okay door Rika

"Een inspiratie voor iedereen op de middelbare school die met wat voor manier van pesten te maken heeft. Het is niet makkelijk, maar het wordt beter."


The Exact Opposite of Okay door Laura Steven

Met de aankondiging van YALfest zat ik nog even terug te denken aan het afgelopen jaar. De geweldige schrijvers die velen van ons hebben mogen ontmoeten en de boeken die ons mochten inspireren. Aangezien ik groot fan ben van contemporary boeken moest ik The Exact Opposite of Okay lezen, een boek dat gaat over de manier waarop de wereld meiden behandeld, en dat dit echt niet oké is.


The Exact Opposite of Okay is een boek dat mij heel erg heeft geraakt. Laura Steven besteed haar hele boek uitsluitend aandacht aan de belangrijke details, wat niet belangrijk is verteld ze niet en dit maakt het boek zo krachtig. Geen opvulling, maar enkel het verhaal dat het niet oké is dat meiden anders worden behandeld dan jongens als het gaat over seksschandalen. Een jongen wordt ervoor geprezen, een meid wordt eens door iedereen stevig toegesproken wat een schande dit is en dat dit slecht is voor de toekomst.

Izzy wordt in het boek heel open en eerlijk beschreven. Ze geniet van het leven en ze laat niet anderen haar voorschrijven hoe ze moet leven, maar wanneer anderen hier misbruik van maken is het begrijpelijk dat je deze filosofie steeds moeilijker kunt volhouden. Ik zou zelf niet weten hoe ik hiermee om zou moeten gaan, maar Izzy doet haar best, zet door, en geeft niet op. Een inspiratie voor iedereen op de middelbare school die met wat voor manier van pesten te maken heeft. Het is niet makkelijk, maar het wordt beter.

Het grappige is dat Izzy zichzelf vaak in het boek ook tegenspreekt. Dit laat wel echt zien hoe je, als je je in zo'n situatie bevind, probeert om erboven te staan en het je niet laat neerhalen, maar eigenlijk is dit allemaal een leugen en vind je het ontzettend erg en kun je er niet meer tegen. Dit is de echte waarheid van slut shaming. Je kunt niet de hele tijd sterk zijn, maar dat is oké. Want slut shaming is niet oké. Ik vind echt dat dit een verplicht boek moet zijn op de middelbare school. Dat iedereen kan lezen wat woorden voor impact hebben, dat het niet oké is wanneer jongens en meiden om dezelfde acties anders behandeld worden, en dat iedereen gelijk is. Dit boek verdient 5 crosses, een must read voor iedere tiener.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten