donderdag 2 maart 2017

Rika is helemaal weg van Wat Jij Niet Ziet!

"Laat je meeslepen in een wereld waar je niets ziet, maar alles zoveel meer beleeft!"



Een tijdje geleden liep ik rond in Boekhandel Dominicanen, en dit boek trok me echt! De prachtige blauwe kaft, het braille schrift erop, het heeft me zeker nieuwsgierig gemaakt! 

Parker Grant is een doodgewoon meisje, ze gaat iedere ochtend alleen hardlopen, ze zit in de excellent klassen en maakt iedere dag na school haar huiswerk in de bibliotheek. Maar is ze wel zo doodgewoon?



Parker is blind en heeft haar eigen regels in het leven geroepen om zo normaal mogelijk te kunnen leven. Door een ongeluk heeft ze haar zicht verloren, maar ze wil zo normaal mogelijk door het leven gaan. Ze wil haar leven niet compenseren maar volop leven. Ze heeft echter één hele duidelijke regel, namelijk maak geen misbruik van haar blindheid. Verraad is onvergeeflijk – een tweede kans krijg je niet. Maar wanneer de jongen waar ze stapelgek op was, die volgens haar misbruik had gemaakt van haar blindheid, bij haar in de klas zit, dan komt haar wereld op zijn kop te staan. Zo koppig als ze altijd al is sinds ze haar vader is verloren, zo koppig probeert ze te blijven wanneer hij langzamerhand dichterbij komt. Moet ze haar eigen regel breken?

Parker is een heel speciaal iemand, een meisje met doorzettingsvermogen, met lef, iemand die nergens bang voor is, althans dat laat ze iedereen denken. Het is heel mooi om door het boek heen te zien hoe zij haar wereld om zich heen ervaart. Zij is de oren, haar vriendin de ogen. Ze vullen elkaar aan en helpen elkaar. Parker is eerlijk, op het brutale af, omdat ze toch niet kan zien wat het voor impact heeft. Haar eerlijkheid is verfrissend, hoewel ze nog veel kan leren van de lieflijkere eerlijkheid van haar vriendin. Juist doordat Parker blind is en op haar eigen manier in het boek vertelt hoe ze haar wereld beleeft vind ik dit boek juist een succes. Je ziet de wereld ineens vanuit haar perspectief, het is zo goed geschreven en omschreven dat je ook echt voelt wat zij voelt.

Wat jij niet ziet is echt een boek dat zijn titel waar maakt. Misschien ziet Parker de wereld niet door haar eigen ogen, maar ze beleeft de wereld op zo’n manier waar ik echt bewondering voor heb. Wanneer je nieuwsgierig bent naar de wereld vanuit een blind iemand is dit zeker een boek dat je aan het denken zet en waardoor je zoveel meer gaat waarderen, maar ook juist zoveel meer bewondering gaat krijgen voor haar. Laat je meeslepen in een wereld waar je niets ziet, maar alles zoveel meer beleeft!

Wat jij niet ziet verdient zeker weten 5 crosses!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten