woensdag 14 juni 2017

Verdermeer, een favoriet van Rika!

"Een wereld waarin alles mogelijk is, waar niets te gek is. Waar jonge meisjes bloemen eten, en waar je een liniaal bij je draagt om de tijd te meten."


Verdermeer door Tahereh Mafi

Velen van jullie kennen vast wel het boek Furthermore, in het Nederlands vertaald als Verdermeer. Dit is weer een van die prachtige boeken waar je gewoon al verliefd wordt op de kaft zonder dat je het boek hebt gelezen. Maar deze kaft verraad zoveel meer! Furthermore is eigenlijk een kinderboek, maar als je van sprookjesachtige verhalen vol raadsels en mysteries wilt lezen, en van de hele wereld van Alice in Wonderland houdt, dan is dit ook een geschikt boek voor jou!


Er zijn maar drie dingen die belangrijk zijn voor de twaalf-jarige Alice Alexis Queensmeadow. Haar moeder die haar niet zal missen, magie en kleur die haar blijkbaar hebben overgeslagen, en haar vader, die altijd van haar heeft gehouden. Drie jaar geleden is haar vader verdwenen uit Ferenwood met niets meer dan een liniaal, en Alice is vastbesloten om hem te gaan vinden. Maar dit is geen makkelijke taak, de plek waar ze haar vader moet gaan zoeken is gevaarlijk voor haar, en de enige hulp die ze heeft komt van een jongen van haar leeftijd, Oliver. Zal ze haar vader vinden?

Mafi heeft me met dit prachtige boek weten te verbazen. Furthermore lijkt in niets op haar eerdere boeken. En hoewel dit boek voor kinderen is geschreven, is het een verhaal om bij weg te dromen. Haar schrijfstijl is zo mooi en duidelijk dat het verhaal zich voor jouw ogen afspeelt. Wat daar deels ook wel voor zorgde was het feit dat het boek door een verteller werd verteld. Hij betrekt je bij het verhaal, en hij praat ook gewoon tegen zijn lezers. Ik vond dit zeker niet storend maar juist van toegevoegde waarde. Het hele boek is inderdaad wel op een kinderlijke manier opgezet, maar als wat oudere lezer vond ik dit juist heel leuk voor de afwisseling. De hoofdstukken zetten al direct de toon door echt onzin namen ervoor te maken. De hoofdstuk titels geven niets weg van wat er gaat gebeuren, maar zijn een grappige overgang naar de rest van het prachtige verhaal. Met dit boek laat Mafi ook echt Alice haar persoonlijkheid zien. Ze heeft iets nieuws en unieks kunnen neerzetten met dit boek.

Het boek kwam wel erg abrupt aan zijn einde. Het hele verhaal is heel groots verteld. Elk stuk beschreef een nieuw deel van haar avontuur, maar het grootste gedeelte ging niet om haar vader vinden maar om te overleven en door te kunnen gaan. De spanning bleef wel enigsinds opbouwen, maar zakte ook heel snel weer in op het einde.

Ondanks dit aparte einde, was het wel een heel geslaagd boek en is het ook zeker een boek waar je heerlijk in kunt wegdromen en van kunt genieten. Wanneer je dus op zoek bent naar iets luchtigs, mafs en dromerigs, dan is dit jouw perfecte boek! Een wereld waarin alles mogelijk is, waar niets te gek is. Waar jonge meisjes bloemen eten, en waar je een liniaal bij je draagt om de tijd te meten.

Dit boek verdient een dikke 4 crosses!


Liefs, Rika

Geen opmerkingen:

Een reactie posten