woensdag 25 maart 2020

De Grishaverse, hoe zit het ook alweer?


Leigh Bardugo schiep een aantal jaren geleden een wereld die veel lezers in de ban hield en nog steeds houdt.


Omdat de serie nog steeds niet compleet is én de eerste delen van de serie dit najaar op Netflix zullen verschijnen in de vorm van een serie, leek het mij een goed idee onze geheugens nog even op te frissen. 

In dit blog richt ik me alleen op de Nederlandse uitgaven. 



Moet je nog beginnen met de serie, STOP dan hier met lezen in verband met spoilers!



De Grisha trilogie
Het begon allemaal in juni 2014, toen Schim en Schaduw (het eerste deel in de trilogie) uitkwam bij Blossom Books. We volgen Alina en Mal, twee wezen die opgroeien in een weeshuis in Keramtsin (een plaats in Ravka). Alina ontdekt dat zij een Grisha is, en niet zomaar eentje. Zij is de enige die de wereld van de ondergang kan redden en haar zoektocht naar de versterkers die ze daarbij nodig heeft, wordt voortgezet in Dreiging en Duisternis, dat in september van hetzelfde jaar, uitkwam. De grote finale komt tot een knallend eind in het laatste deel van de trilogie, Val en Verlossing, dat in februari 2015 verscheen. Ondanks dat Alina de Duisterling heeft verslagen, is ze veel verloren. Zij en Mal vluchten, nemen een nieuwe identiteit aan en bouwen een nieuw weeshuis op. 


De Kraaien
In november 2015 verscheen List & Leugens, het eerste deel in De Kraaien-duologie. We gaan van Ravka naar Ketterdam en volgen de bende van dedief Kaz. Zij staan voor een zeer gevaarlijk klus. Ze moeten namelijk de maker van een uiterst verslavend en gevaarlijk nieuw pepmiddel opsporen en vermoorden om verdere verspreiding tegen te gaan. Ze trekken door het vijandige Fjerda en ontdekken dat zij niet de enige zijn met deze opdracht. In november 2016 komt het vervolg Kraai & Koninkrijk uit. Hun missie is volbracht, maar wederom zijn ze verraden. Uiteindelijk komt het goed en komen eerdere personages uit de Grisha trilogie nog even om de bocht kijken.  


De taal der doornen
Zes korte verhalen, geïnspireerd op de mythes, legendes en sprookjes uit de Grishaverse. Dit prachtige boek dat is vormgegeven door magische illustraties, is een mooie aanvulling op de Grisha-serie. Het is overigens niet noodzakelijk om dit boek te lezen voor het volgen van de verhaallijn, deze losse verhalen staan daar geheel los van. 


De verminkte koning 
Dit is het eerste deel van de Nikolai-duologie, dat in juni 2019 uitkwam. Nikolai kennen we natuurlijk allemaal uit de Grisha trilogie, waar hij in Dreiging en Duisternis werd geïntroduceerd. Nikolai werd al snel de favoriet van veel fans en Bardugo liet dan ook veel lezershartjes sneller kloppen, toen bekend werd dat Nikolai zijn eigen serie zou krijgen. In dit eerste deel volgen we de nieuwe koning die niet alleen worstelt met het monster dat zich in hem roert. We volgen hem en zijn generaal Zoya op hun tocht een oplossing voor zijn problemen te vinden. Tegelijkertijd volgen we ook Nina Zenik, die we kennen uit de Kraaien-serie en haar missie in Fjerda. Hun verhaallijnen lopen volledig langs elkaar heen, ze spelen zich enkel op hetzelfde moment af. 


Wanneer het tweede deel van de Nikolai-duologie verschijnt, is nog niet bekend. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten