maandag 18 november 2019



Recensie Finale door Nicole
Recensie Finale (Caraval #3) van Stephanie Garber

Finale is het derde en tevens laatste deel van de magische en meeslepende Caraval-serie

Waar het over gaat
Het is twee maanden geleden dat Legende naar voren is gestapt als de erfgenaam van Elantine en sinds die tijd heeft Tella hem niet meer gezien, behalve in haar dromen. De vrijgelaten Fortunae beginnen weer op krachten te komen en vormen een steeds grotere bedreiging. Terwijl Legende zich klaarmaakt voor zijn huldiging als nieuwe keizer, ontmoet Scarlett eindelijk de echte graaf Nicholas en omdat ze hem een eerlijke kans wil bieden om haar hart te veroveren, besluit ze dat hij en Julian zullen moeten strijden voor haar. Als Paloma eindelijk uit haar slaap ontwaakt, zet ze het leven van haar dochters op hun kop. Ze rollen van de ene in de andere verrassing en komen tot schokkende ontdekkingen uit het verleden die grote gevolgen zullen hebben voor hun toekomst. Ondanks dat het spel Caraval ten einde is, moeten Tella en Scarlett nu het spel van hun leven spelen.    

Wat ik ervan vond
Na het verrassende einde van Meester Legende, moest ik veel te lang wachten op de finale. Maar het was het wachten meer dan waard! Finale was veel meer dan ik had durven dromen. Het verhaal druipt van de magie en emoties worden zo sterk beschreven dat je ze zelf voelt.
Garber is een meester in het gebruiken van details. Haar beschrijvingen zijn zo beeldend dat je alles precies voor je ziet.

“Hij grijnsde als een deugniet terwijl hij met zijn bleke vingers een glimmende witte appel van zijn ene hand in de andere gooide.

Zijn appel zag eruit alsof de schil in glitter was gedoopt maar de glans was die van een vonkje tegenover een vlam vergeleken met de Hartenprins.”

In dit laatste deel spelen Tella en Scarlett allebei de hoofdrol en er wordt afgewisseld tussen de beide personages. Dit vond ik erg leuk om te lezen, vooral omdat Scarlett een enorme ontwikkeling doormaakt gedurende het boek. In het begin hebben ze hun eigen uitdagingen en gevechten en beleven ze hun eigen avonturen, maar op het eind komen ze samen voor de spectaculaire finale.



Met het openslaan van Caraval, opende ik een magische deur naar een wereld vol sterrenstof, mysteries, leugenachtige schurken die je hart sneller laten kloppen en dappere heldinnen die nergens voor terugdeinzen. Waar je je op het ene moment in een vliegende koets bevindt en geniet van een buitengewoon uitzicht, bevindt je je op het volgende moment in een horrorfilm.

“De kleuren deden haar denken aan verrotte confetti die weigerde te vallen terwijl de bedienden over het toneel bewogen met touwen aan hun armen en benen, als menselijke marionetten.”

Garber beschikt over een dosis fantasie om jaloers op te worden. De personages maken stuk voor stuk indruk, het gebruik van kleuren als beschrijvingen voegt iets moois toe aan het geheel en sommige zinnen las ik als pure poëzie.

“Ze huilde om de gruwelen die hij was geweest, en ze huilde om de wonderen die hij in plaats daarvan had kunnen zijn.”

Caraval is zo’n serie waarin het op geen enkel moment voorspelbaar werd. Zelfs tegen het eind van Finale aan, kon het voor mijn gevoel nog alle kanten op. Met een tevreden zucht las ik de laatste pagina’ en ik ben Garber ontzettend dankbaar voor deze bijzondere serie die sprankelt van magie, mysteries en gevaarlijke mannen…...

Het boek krijgt van mij 5 crosses


Geen opmerkingen:

Een reactie posten