zondag 5 april 2020

De 4 verschillende manieren om de boeken van Cassandra Clare te lezen!

De 4 verschillende manieren om de boeken van Cassandra Clare te lezen!


Een aantal jaren geleden nam Cassandra Clare ons voor de eerste keer mee naar de wereld van de schaduwjagers. Ondertussen heeft ze verschillende boeken en boekseries in deze wereld geschreven en uitgebracht en is ze nog lang niet klaar met schrijven. Afgelopen maand heeft Cassandra namelijk het eerste deel van een nieuwe serie in de schaduwjager wereld uitgebracht. De Nederlandse vertaling zal nog even op zich moeten laten wachten, maar om deze release toch een beetje te vieren wil ik in deze blog aandacht besteden aan de manieren waarop de schaduwjager boeken gelezen kunnen worden. Want er zijn niet 1, niet 2, niet 3, maar 4 manieren om de boeken van de schaduwjagers te lezen!

Aangezien sommige boeken nog niet vertaald zijn naar het Nederlands en dus de Nederlandse titels nog niet bekend zijn, zijn de Engelse titels aan de lijst toegevoegd. Datums achter de Engelse titels zijn dan ook de publicatiedatums van de Engelse vertaling. Wanneer de boeken vertaald gaan worden in het Nederlands is helaas nog niet bekend. 

1. In volgorde van publicatie.


Normaal stopt een schrijver niet midden in het schrijven van een serie om aan een andere serie te beginnen. Cassandra dacht hier anders over en heeft midden in haar serie 'Kronieken van de onderwereld' het eerste deel van de serie 'de Helse creaties' gepubliceerd. Als schrijver ben je dan als het ware aan twee series tegelijk aan het schrijven. Dit kan voor de lezer soms verwarring opwekken tijdens het lezen. Zo kan een schrijfster bijvoorbeeld opeens een term, naam of plaats gebruiken die eerder niet is genoemd of uitgelegd in de serie die je aan het lezen bent. Dit omdat de schrijfster deze term, naam of plaats in haar andere boek, uit de andere serie die ze tussendoor heeft geschreven, heeft gebruikt en/of uitgelegd en daarna verder is gegaan met schrijven in de serie die jij op dat moment aan het lezen bent. Om verwarring te voorkomen, kun je als lezer dan ook het beste de volgorde van publicatie aanhouden. 

2. Op aanbevelen van Cassandra Clare

Met de serie ‘de Helse creaties’ heeft Cassandra Clare een serie geschreven die zich afspeelt voor "Kronieken van de onderwereld'. Maar met welke serie kun je dan als beste beginnen? Cassandra weet als schrijfster van de boeken natuurlijk als geen ander hoe haar boeken in elkaar zitten en welk boek je het beste als eerste kunt lezen voordat je in een ander boek van haar begint.
Cassandra komt dan ook met haar eigen volgorde van hoe je haar boeken het beste kunt lezen.





3. De volgorde van de serie aanhouden. 

Bovenstaande twee manieren zijn opzicht goed, maar kunnen ervoor zorgen dat je als lezer de rode draad van een serie kwijt raakt. Je leest immers series door elkaar. Daarnaast zul je telkens als je een boek hebt uitgelezen je checklist erbij moeten pakken om te checken welk boek je erna moet lezen. Met die gedachten in ons achterhoofd is de derde manier waarschijnlijk dan ook de makkelijkste manier om de boeken te lezen, namelijk gewoon de serie als geheel volgen. Hierbij beginnen we met de 'kronieken van de onderwereld', omdat dit de eerste serie is die gepubliceerd werd, daarna volgen de andere series op basis van publicatie van het eerste boek in de betreffende serie. Cassandra heeft daarnaast ook nog een paar op zichzelf staande boeken geschreven. Deze boeken kunnen op ieder gewenst moment gelezen worden. 

4. Chronologische volgorde

De laatste manier om de boeken van Cassandra Clare te lezen is op chronologische volgorde. Deze manier is er recent bij gekomen. Reden hiervoor is de publicatie van Cassandra's nieuwe boek 'Chain of gold' in de serie 'The last Hours'. Deze serie speelt zich namelijk af na de gebeurtenissen in ‘de Helse creaties’ en voor de gebeurtenissen in ‘Kronieken van de onderwereld’. En bevat dus flinke spoilers voor 'de Helse creaties' als je dit boek als eerste zou lezen.  

Let op!
Deze manier van lezen zorgt gegarandeerd voor spoilers van gebeurtenissen in andere boeken en kan er voor zorgen dat het verhaal soms moeilijk te begrijpen is. Deze manier van lezen wordt dan ook alleen aangeraden voor de die-hard fans die de serie graag nog een keer willen lezen. 

Een ander aandachtspuntje bij deze manier van lezen is 'The Shadowhunter’s codex'. Dit boek is een informatief boek dat voor meer diepgang en informatie dient. 'The Shadowhunter's codex' is namelijk een gids over de schaduwjagers wereld voor alle jonge schaduwjagers. Dit boek kan dus op ieder gewenst moment gelezen worden. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten