woensdag 26 mei 2021

Recensie Als de morgen begint door Nicole

Als de morgen begint van Laura Diane 

Dystopische fictie met een gouden randje: het spannende vervolg op Als de nacht eindigt.
Voor young adults. Nog maar net ontsnapt aan een gruwelijke dood besluiten Lya en haar vrienden om zich aan te sluiten bij de Trium. Deze rebellengroep smeedt plannen om de wrede koning van zijn troon te stoten. Bij de strijd om vrijheid ontdekt Lya gaandeweg dat ze niet alleen tegen het vijandelijke leger vecht, maar vooral ook tegen zichzelf. Kan ze haar pijn omzetten in kracht?


Mijn recensie


Na de enorme cliffhanger aan het eind van Als de nacht eindigt, popelde ik om erachter te komen hoe het verhaal verder zou gaan. Lya en haar vrienden zijn pas net aan een gruwelijke dood ontsnapt, om erachter komen dat ze onmogelijk echt kunnen ontsnappen. Samen met Devan, Walter, Gwen en Carli besluit zij op zoek te gaan naar de rebellengroep Trium en voor eens en altijd een eind te maken aan het horrorbewind van de koning. Dit blijkt echter niet de enige strijd te zijn die Lya moet voeren. 


Vanaf de eerste pagina werd ik weer mee het dystopische verhaal ingezogen en voelde ik weer die klik met de sympathieke Lya. Dit tweede deel is tevens het laatste deel en de opbouwende spanning was goed voelbaar. De vaart zat er lekker in en ik leefde enorm naar de grote eindstrijd toe, waarvan ik wist dat die er zou komen. In het eerste deel viel mij de bijzondere schrijfstijl van Laura al op en de manier waarop zij de gevoelens van Lya beschrijft, komt nu nog meer naar boven. Naast de actie die volop aanwezig is, wordt er ook erg veel aandacht besteed aan wat er zich in het hoofd van Lya afspeelt. Dit zorgt voor een mooie balans in het verhaal en krijgt daardoor een diepere betekenis. Dit in combinatie met de prachtige poëtische zinnen waar we meerdere malen op getrakteerd worden, zorgt ervoor dat dit verhaal een grote stempel achterlaat. 


Wat er voor mij echt uitsprong, waren de emotioneel geladen scènes tussen Lya en Devan. Hun band is zo puur en oprecht dat hun liefde voor elkaar echt voelbaar is. Ondanks dat ze elkaar nog niet lang kennen, komen hun gevoelens realistisch over. Ook de vriendschap tussen de inmiddels hechte groep wordt mooi omschreven. 


Laura heeft een talent voor het creëren van sterke personages. Behalve de bekende personages, leren we in Als de morgen begint ook een aantal nieuwe personages kennen die stuk voor stuk ijzersterk zijn en ieder op hun eigen manier bijzonder zijn. 


Deze duologie vertelt een mooi en spannend verhaal vol krachtige woorden en een prachtige boodschap. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten