woensdag 1 september 2021

Recensie Smash door Emma

 Recensie Smash van Margje Woodrow.

Luna gaat met haar vrienden naar een populaire jongerencamping op Terschelling waar ze willen feesten en relaxen voor de school weer begint. Op de vooravond van het vertrek zoekt Luna samen met een van haar vriendinnen contact met een medium. Ze laten foto's zien maar de stemming slaat om als ze een akelige waarschuwing krijgen. Blijf thuis! Een van jullie heeft dodelijke karma! Ze besluiten toch te gaan en gedurende de vakantie lopen de spanningen tussen de vriendengroep op. Moeten ze de waarschuwing serieus nemen? Wie kan het zijn? en zijn ze wel veilig?

Smash is een spannende, bloedstollende jeugdthriller van Margje Woodrow. Het boek is perfect voor fans van Mel Wallis de Vries en Cis Meijer. Het verhaal wordt vanuit het oogpunt van 3 personages verteld. We hebben Luna en Ilan die samen met hun vrienden groep naar de camping op Terschelling gaan. Het 3de personage is van een nog onbekend persoon. De stukken van dit onbekende personage is op zwartachtige pagina's gedrukt en laat ook blijken dat deze persoon uit is op wraak. 

Voordat het verhaal begint, krijgen we eerst het tragische verhaal van Dani te horen. Door eens scooterongeluk is hij in het water beland en ligt hij nu in coma in het ziekenhuis waar gevreesd wordt voor zijn leven. Maar is het scooterongeluk wel een ongeluk of is er meer aan de hand. 

De hoofd verhaallijn volgt Luna en Ilan die beide met hun vriendengroep een weekje vakantie vieren op de jongerencamping. Op de vooravond van het vertrek nemen Luna en Tamar, het vriendinnetje van Dani die in coma ligt, contact op met een medium. Dit contact loopt anders dan verwacht en ze worden dan ook gewaarschuwd dat iemand van de vriendengroep dodelijke Karma heeft en ze worden afgeraden om naar Terschelling te gaan. Door deze gebeurtenis wordt er al veel spanning opgeroepen en kun je verwachten dat er iets gaat gebeuren tijdens hun vakantie op het waddeneiland.

Woodrow heeft een mooie beeldende schrijfstijl en de scènes gaan hierdoor soms als in een film aan je voorbij in een razend tempo want je wordt meteen van pagina 1 het verhaal in getrokken. Er gebeurt continu wat en het boek is dan ook nooit saai. De pagina's van het onbekende personage dragen bij aan de spanning en de korte hoofdstukken en wisseling in personage zorgen dat je snel door het boek leest, maar ook dat je veel informatie krijgt.  

Door de inbreng van haar zoon denk ik dat ze heel goed heeft neergezet wat pubers interessant vinden. Het sturen van geheimzinnige appjes naar elkaar, het geven van impulsieve reacties en de taferelen die ze op de camping uithalen komt dan ook realistisch over.

Via een QR-code wordt nog meer spanning toegevoegd. Zo kun je er zelf voor kiezen om gewoon het boek te lezen of om het verhaal van de geheimzinnige persoon te beluisteren.  Het boek heeft alle ingrediënten voor een goede jeugdthriller en ik geef dit boek dan ook 4 crosses:


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten